Daar gaat ze …

Daar gaat ze …

Wat we met enig regelmaat in onze praktijk tegenkomen:

Een gelukkig en goed draaiende relatie. Na een jaar of zeven – het kan een ietsje meer of minder zijn – merkt de vrouw een gemis op bij zichzelf. Ze weet niet wat want ze houdt veel van haar partner. Ze mist iets in zichzelf. Ze gaat op yoga of naar meditatie. Ze begint boeken en tijdschriften te lezen over zingeving en leest hele mooie dingen. Ze wil haar partner hier ook in meenemen maar hij wil niet. Hij zegt dat het prima is dat ze haar ding doet, de boeken mogen van hem ook in de kamer liggen, maar hij gaat ze niet lezen. Misschien gaat hij een keertje mee naar yoga maar dan meer omdat zij er op aandringt, uit eigen beweging zou dat niet gebeurd zijn.

De vrouw beweegt zich nu gestaag een andere kant op, de man blijft bewegingloos. Het proces van uit elkaar groeien is begonnen. De man maakt zich overigens totaal geen zorgen. Het zal wel overwaaien, het zal allemaal zo’n vaart niet lopen, dit soort gedachten gaan door zijn hoofd heen. Je kunt het naïef, achteloos of misschien wel arrogant van de man noemen. Maar wat hij niet beseft is dat de boeken die ze leest niet over bloemschikken gaan, het zijn boeken die iets diep in haar kunnen wakker maken, boeken die een slapend zaadje kunnen doen ontkiemen. Wanneer dat gebeurt, dan is het vaak na enige jaren te laat. De twee zijn teveel uit elkaar gegroeid. De man kan als een kat in het nauw nu wel haar spoor gaan volgen, maar is het niet te laat? Bovendien is haar spoor volgen kennelijk niet zijn spoor. En dat werkt vrijwel nooit.

In plaats van haar spoor te volgen kunnen beiden nu het best voor relatietherapie kiezen. Relatietherapie in de breedste zin van het woord: werken aan je relatie. Dat kan bijvoorbeeld inhouden een maand samen in een hutje op de hei, of juist een tijdje apart wonen om de dingen op een rijtje te zetten of hulp vragen bij een relatietherapeut/coach. Wat je ook kiest, actie is vereist!